pupinu-salats
|

Pupiņu salāts

Pāriet uz recepti

Pupiņu salāti ir iecienīta piedeva latviešu virtuvē. Pildīgā pupiņu un dārzeņu maisījums krēmīgā mērcē ir vienkārši pagatavojams, bet pilns tradīcijām.

Kopš seniem laikiem pupiņu salāti ir bijuši neatņemama Ziemassvētku galda sastāvdaļa latviešu ģimenēs. Šie pildīgie proteīniem bagātie salāti ideāli papildina tradicionālos, treknus Ziemassvētku ēdienus, piemēram, cūkgaļas cepeti vai rupjmaizi. Pupiņu salātu treknumu līdzsvaro to vieglā skābenums un maigā saldummērce. Gatavojot pupiņu salātus Ziemassvētkos, katrai ģimenei ir savas nianses un knifi, kā panākt ideālo garšu un konsistenci. Daži izvēlas pupiņas vārīt nedaudz ilgāk, lai tās būtu mīkstākas, citi rūpīgi pārbauda, vai proporcijas starp sastāvdaļām ir precīzas. Taču, neskatoties uz receptes variācijām, pupiņu salāti paliek nemainīgs Ziemassvētku klasika, kas vieno ģimenes pie svētku galda.

Pupiņu salāti ir viens no populārākajiem un atpazīstamākajiem ēdieniem latviešu virtuvē. Šo salātu vienkāršā, tomēr rūpīgi līdzsvarotā receptūra nodrošina, ka tie ir viegli pagatavojami jebkurā virtuvē. Neskatoties uz šķietamo vienkāršību, pupiņu salātu gatavošana prasa pacietību un precizitāti, lai panāktu ideālu garšas līdzsvaru un konsistenci.

Tradicionāli pupiņu salātus gatavo no rūpīgi novārītām pārtikas pupiņām. Kad pupiņas atdzisušas, tās apvieno ar svaigi rīvētiem burkāniem, graudzirņiem un smalki sagrieztu sīpolu. Šis klasiskais pupiņu un dārzeņu “trijotne” nodrošina salātiem raksturīgo kremīgo struktūru un pamatgaršu. Sastāvdaļu proporcijas jāpielāgo uzmanīgi, lai panāktu ideālu līdzsvaru starp mīkstajām pupiņām un kraukšķīgajiem dārzeņiem.

Pupiņu salāts

Prep time

20

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

250

kcal

Sastāvdaļas

  • bundža baltās pupiņas, novāktas un noskalotas

  • bundža sarkanās pupiņas, novāktas un noskalotas

  • 1 krūze rīvētas burkāni

  • 1 sīpols, sasmalcināts

  • 1 krūze zirņi (sasaldēti)

  • 1/3 krūze skābā krējuma

  • 3 ēdamkarotes ābolu etiķa

  • 1 ēdamkarote cukura

  • 1 tējkarote sinepju

  • Sāls un pipari pēc garšas

Instrukcijas

  • Lielā bļodā sajauciet novāktās baltās un sarkanās pupiņas, rīvētos burkānus, sīpolu un zirņus.
  • Mazā bļodā samaisiet skābo krējumu, ābolu etiķi, cukuru un sinepes. Pievienojiet sāli un piparus.
  • Mērci lejiet pār pupiņu maisījumu un labi samaisiet, līdz viss ir vienmērīgi pārklāts.
  • Pārklājiet un ievietojiet ledusskapī uz 2-3 stundām pirms pasniegšanas, lai garšas samaisās.
  • Pēc nepieciešamības regulējiet garšu ar sāli, pipariem, cukuru vai etiķi.
  • Var pasniegt atdzesētus vai istabas temperatūrā. Ledusskapī saglabājas 4-5 dienas.

Similar Posts